09 دسامبر

 

۱۰ تفاوت قهوه عربیکا (Arabica ) در مقابل روبوستا ( Robusta )

از لحاظ گیاه شناسی بالغ بر صد گونه گیاهی برای قهوه شناسایی شده است ولی دو گونه آن اکثریت قهوه مورد تجارت قرار گرفته در دنیا میباشد .

Coffea Arabica و Coffea Canephora ( یا همان Robusta )

این دو گونه تفاوتهای بسیاری با هم دارند که در زیر ده تفاوت بارز آنها را می خوانید ؛

تفاوت های قهوه عربیکا و روبستا

۱- تفاوت در طعم و عطر:

در دنیای قهوه دانه های روبوستا (Robusta ) به داشتن طعم و عطری شبیه به لاستیک سوخته (burnt tires or rubbery) مشهور هستند به گونه ای که حتی زمان آسیاب شدن نیز قابل تشخیص می باشد . در مقابل دانه های Arabica عطر دلنشین تر و خوش ایند تری دارند.

۲- میزان کافئین :

دانه های Robusta تقریبا دو برابر Arabica کافئین دارند . طعم تلختر روبوستا به واسطه داشتن کافئین بیشتر است  . از لحاظ در صدی Robusta حدود ۲.۷ ٪ و Arabica حدود ۱.۵ ٪ کافيبن دارد.

۳-  میزان قند و چربی :

میزان قند موجود در Arabica تقریبا دو برابر Robusta  می باشد و از لحاظ چربی چیزی حدود ۶۰٪ بیشتر ازمیزان موجود در Robusta اندازه گیری شده است این تفاوت شیمیایی توجیه مناسبی است برای داشتن طعم مطبوع تر Arabica .

۴- قیمت :

از نظر قیمت در بورسهای جهانی دانه های Arabica حد اقل به قیمت دو برابر بیشتر از Robusta معامله می شوند !

۵- کاشت و داشت و برداشت:

همانطور که از نام Robusta پیداست این گونه راحتتر مورد زراعت قرار می گیرد و میزان محصولی که در هر هکتار به دست می آید بیشتر از گونه Arabica است . همچنین Robusta به آفات زراعی و بیماریها مقاومتر است . نکته جالب توجه اینکه  میزان بیشتر کافئین موجود در Robusta  نوعی سد دفاعی  در برابر آفات محسوب می شود.

۶ – Crema در اسپرسو :

امروزه در اکثر اسپرسو های تولید کشور ایتالیا درصدی روبوستا استفاده می شود این امر به علت ایجاد Crema ی بیشتر دانه های روبوستا می باشد.

۷- شکل ظاهری :

از لحاظ شکل ظاهری دانه های روبوستا گرد و مدور تر هستند ، در حالیکه دانه های Arabica بیضی شکل هستند .

۸- ارتفاع گیاه و محل رویش :

گیاه Arabica در ارتفاعی بالاتر نسبت به Robusta رشد میکند و ارتفاع آن بین ۲.۵ تا ۴.۵ متر است در حالیکه گیاه روبوستا ارتفاعی معادل ۴.۵ تا ۶.۵ متر پیدا می کند و در ارتفاعی پایینتر نسبت به Arabica رشد می کند.

۹ – میزان Chlorogenic acid :

این ماده اثر آنتی اکسیدانی قهوه را باعث می شود که میزان این ماده در دانه های روبوستا ۷-۱۰ ٪‌می باشد در حالیکه در گونه Arabica    این میزان ۵.۵ – ۸ ٪ می باشد.

۱۰ –  میزان کشت و تولید :

Arabica در حدود ۷۰ ٪‌ محصول تولیدی کشور های قهوه خیز می باشد و بزرگترین کشور تولید کننده Arabica برزیل می باشد. ۳۰ ٪ باقیمانده روبوستا می باشد که کشور ویتنام بزرگترین تولید کننده روبوستا شناخته می شود

قهوه عربیکا و روبستا

عربیکا و روبستا در نگاهی دیگر

ویژگی های دانه روبوستا:

  1. عطری تلخ و کم
  2. بارزه طعمی شاخص دانه روبوستا تلخی می باشد.
  3. برای این گونه متوسط بادی(body) 2 درصد می باشد.
  4. میزان کافئین در دانه های روبوستا ۱٫۷ تا ۴ درصد است که این درصد کافئین نسبت به دانه عربیکا تقریبا دو برابر می باشد..
  5.  در مقایسه با دانه عربیکا، عطر ضعیف تری دارد.

 ویژگی های دان عربیکا:

  1. طعم عالی
  2. ترشی کم
  3. عطری فوق العاده
  4. کافئین پایین- میزان کافئین موجود در دانه های عربیکا بین  ۸/. الی ۱٫۴ است.
  5. شاخص ترین بارزه طعمی این دانه اسیدیتی است و بادی این دانه، متوسط ۱٫۲ درصد می باشد.

دیدگاه بگذارید